LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski aminteşte de dezastrul de la Cenobîl şi cere noi sancţiuni împotriva Rusiei

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski aminteşte de dezastrul de la Cenobîl şi cere noi sancţiuni împotriva Rusiei

UPDATE 05:50 Aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi, potrivit Washingtonului

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse, relatează news.ro.

„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat Colin Kahl, secretar adjunct al Apărării pe probleme politice, subliniind că această cifră acoperă morţii şi răniţii. Forţele ruse au pierdut de asemenea „3.000 sau 4.000 de vehicule blindate dar şi rachete ghidate de precizie, inclusiv rachetele aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.

UPDATE 05:30 Zelenski aminteşte de dezastrul de la Cernobîl

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus în discuţie, luni, dezastrul de la Cernobîl şi a cerut noi sanţiuni împotriva Rusiei, ca urmare a unor lovituri la centrala nucleară Zaporojie.

"Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare", a declarat Zelenski.

Situl centralei Zaporojie este sub control rusesc din 4 martie. La finalul săptămânii trecute ruşii au lansat rachete inclusiv lângă reactor. Cele două ţări au lansat atacuri reciproce pentru loviturile de rachete care puteau să ducă la un nou dezastru nuclear.

"Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare", a mai spus Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:00 Ajutor de 4.5 miliarde de dolari pentru Ucraina

SUA a luat decizia de a oferi încă un sprijin financiar Ucrainei. Cu cei 4.5 miliarde de dolari, suma totală oferită de SUA se ridică la 8.5 miliarde de dolari, de la începutul invaziei ruse. Noile fonduri au ca scop menţinerea funcţiilor esenţiale, asistenţă socială şi financiară pentru populaţia săracă aflată în creştere din cauza războiului.

Un accident la centrala nucleară Zaporojie ar putea depăşi Cernobîl

Ambasadorul ucrainean de pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Evgheni Zimbaliuk, afirmă că un accident la centrala ucraineană din Zaporojie ar putea avea efecte mai devastatoare decât accidentul de la Cernobîl sau Fukushima.

„Ceea ce se va întâmpla pe o rază de 40 sau 50 de kilometri în jurul centralei categoric nu ar fi comparabil cu Cernobîl sau Fukushima”, afirmă Evgheni Zimbaliuk, relatează Libertatea.ro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă